Ситна гречана каша з тушонкою
26.10.2019
Каша - основна їжа в поході. А що може бути смачніше гречки з тушонкою, приготовленої на відкритому вогні.
Для порції на 4 чоловік нам знадобиться:
Гречка-400 г
Яловича або свиняча тушонка - 1 банка
Цибулю, моркву - по 1 шт.
Сіль, перець - за смаком.
Туристичний котелок- основна посуд для приготування страви. Ще знадобиться велика ложка для перемішування.
Починаємо готувати:
Не менш 2 разів промиваємо крупу водою.
Ріжемо моркву кільцями, цибулину нарізаємо півкільцями.
Казанок вивішуємо над вогнем, викладаємо на дно трохи жиру з тушонки. Якщо жиру мало, можна розтопити трохи сала.
Коли жир розігріється, висипаємо в нього морковочку і цибульку. Все обсмажуємо до золотистого кольору цибулі.
Викладаємо в казанок тушонку, розминаємо грудочки ложкою або виделкою.
Через 5 хвилин висипаємо гречку і доливаємо води на 3-4 см вище рівня крупи.
Солимо, перчимо до смаку. Слід пам'ятати, що тушонка сама по собі солона. При бажанні в кашу можна додати і лаврушку.
Коли вода в казанку закипить, прибираємо великі поліна по краях. Каша повинна кипіти, а нудитися. Тоді вона провариться рівномірно і не пригорить.
Накриваємо казанок кришкою і чекаємо 20 хвилин.
Скрасити час очікування можна за нарізуванням зелені і підготовкою посуду. Через 20 хвилин знімаємо кришку, ретельно перемішуємо кашу. При цьому намагаємося, щоб тушонка і овочі з крупою рівномірно перемішалися. Пробуємо на сіль, перець і готовність каші. Якщо все влаштовує, знімаємо кашу з вогню, додаємо зелень, знову накриваємо кришкою і чекаємо 5-7 хвилин. Довше витримати неможливо - запах розноситься неймовірний. Насипаємо в тарілки і подаємо до столу.
Подавати кашу потрібно з овочевим салатом. Овочі брати з собою (огірки, болгарський перець) або купити в міру просування (капусту, наприклад).
Якщо немає тушонки, але на відпочинку вариться юшка, гречку можна зварити на рибному бульйоні. Подавати з шматочками риби і зеленню