Парові пряники на меду
14.02.2019
Хочете приготувати м'які мідні пряники? Готуються вони без особливих проблем, але незвичайним способом. Духовка для них не знадобиться, зате стане в нагоді мантніца. Так-так, сьогодні приготуємо медові пряники на пару.
Для рецепта знадобиться:
Борошно пшеничне або цільнозерновий - 550 г;
Вершкове масло - 100 г;
Яйця - 3 шт .;
Цукор стакан (можна і менше);
Мед-3 столові ложки;
Сода - 1,5 чайні ложки.
Починаємо готувати:
У велику миску викладаємо холодне масло (це важливо) і просіваємо борошно.
Швидко-швидко перетираємо борошно і масло в крихту.
Додаємо соду (на гасимо)
В іншу миску вбиваємо яйця, додаємо цукор і все трохи збиваємо вінчиком до повного розчинення цукру.
Продовжуючи збивати, додаємо мед маленькими порціями.
Вливаємо медово-яєчну суміш в крихту і замішуємо круте тісто.
Тісто загортаємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 1 годину. До речі. Воно прекрасно зберігається в морозилці до 1 місяця. Так що заготовку можна зробити наперед.
Формуємо з тіста невеликі кульки для однієї порції. Решта прибираємо в холодильник.
Занурюємо дно кожної кульки в пісне масло і відразу викладаємо на решітку мантишници.
Випікаємо близько 40 хвилин, але не забуваємо перевіряти, чи не википіла чи вся вода.
Відразу знімаємо з решітки і даємо охолонути на дощечці.
Випікаємо так всю порцію тесту.
Немає мантишници? Не біда. Для випікання пряників підійде пароварка або похідний казанок. Його потрібно затягнути марлею і вже на ній випікати свої прянички.
Пряники смачні самі по собі, але на додаток до них можна приготувати глазур:
Білкову: збити яєчні білки з цукрової пудри до такої густоти, щоб глазур не стікала з пряників.
Шоколадну (ганаш): нагріти в сотейнику стакан кулінарних вершків, додати натерту плитку шоколаду і помішувати до повного розчинення.
Цитрусових: нагріти в сотейнику свіжовичавлений сік одного апельсина, додати цукрову пудру і уварювати все до потрібної густоти.
Карамельну: висипати в порцелянову мисочку м'які іриски і розтопити на водяній бані.
Зверху посипати все кольоровою посипкою, прикрасити цукровими намистинами, натертою цедрою апельсина, листочками м'яти, цукатами, готовими цукровими квітами або листочками.
Білкову глазур можна підфарбувати соком буряка, моркви або шпинату. З її допомогою прянички зі звичайної випічки перетворяться в святковий десерт. А глазур зеленого кольору зробить пряники новорічними.
Подавати пряники потрібно холодними. Запивати теплим молоком, компотом, какао або чаєм