Литовський кугель
22.10.2018
Сімейний обід на вихідні - це свято для всіх домочадців і головний біль для господині. Часом над недільним меню вона ворожить весь тиждень, адже рідних неодмінно хочеться обов'язково порадувати чимось смачненьким. Пропонуємо приготувати Кугель - традиційне литовське блюдо.
Кугель готується в духовці. Для цього найкраще підійде гусятница або емальований посуд для запікання.
Нам знадобиться:
Картопля - 2 кг;
Молоко - 1 стакан;
Свинячий бочок - 300 г;
Велика цибулина - 2 шт .;
Сіль, перець, спеції, зелень - за смаком.
Починаємо готувати:
Ріжемо бочок і цибулю великими кубиками.
У великій сковороді обсмажуємо бекон до хрустких шкварок і перекладаємо його шумівкою на паперовий рушник. Так забереться весь зайвий жир.
На жирі, що залишився обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.
Натираємо картоплю на дрібній тертці. Якщо є комбайн - прекрасно. Кращого помічника годі й шукати. Але наші бабусі комбайнів не мали, так що і звичайна терка буде вам на допомогу.
Нагріти практично до кипіння молоко і вилити в картопляну масу. Якщо цього не зробити - картопля потаємні, а кугель вийде зеленим. Хоча, на його смак це ніяк не відіб'ється.
Додати в картопляне тісто шкварки і цибулю, від душі посолити і поперчити.
Тісто вийде дуже рідким - це не страшно. Не потрібно його зливати, цідити або додавати щось для загустіння. І навпаки, не можна додавати ніяких розпушувачів. Все і так вийде шалено смачно.
Перелити тісто у форму, змащену маслом. Кришкою не накривати.
Запікати при температурі 180 градусів не менше години до щільної рум'яної скоринки. Все залежить від товщини тесту.
Подавати гарячим зі сметаною і з кетчупом. Зверху посипати нарізаним кропом, зеленою цибулькою. А ось спецій краще не додавати.
Важливо! Молода картопля для цього рецепта не підійде. Вона не містить крохмалю і страва вийде схожим на рідку кашу.
Кількість молока можна регулювати залежно від крахмалистости картоплі. Але це приходить з досвідом.
Знаєте, що може бути смачніше Кугеля? Вчорашній Кугель, обсмажений на сковороді. Холодна запіканка чудово тримає форму. Її потрібно розрізати на невеликі шматочки і підсмажити на сильному вогні.
Запіканку навіть можна брати з собою в похід або на риболовлю. Для розігріву знадобиться похідна сковорода. Вона, як і інші товари для полювання або риболовлі завжди є в арсеналі справжніх чоловіків. А блюдо виходить дійсно чоловічим - ситним і дуже смачним.