ua
Зустрітися з нами
Україна, 72400,
Запорізька обл.,
смт Приазовське,
вул. Східна, 10
Телефонувати нам
+38(067) 705 95 69
+38(097) 834 38 19
+38(050) 405 95 69
+38(095) 834 38 19
Написати нам
mail.silumin@gmail.com
kovalenko-posudka@ukr.net
antonnarbekov@i.ua


Литовський кугель

22.10.2018
Сімейний обід на вихідні - це свято для всіх домочадців і головний біль для господині. Часом над недільним меню вона ворожить весь тиждень, адже рідних неодмінно хочеться обов'язково порадувати чимось смачненьким. Пропонуємо приготувати Кугель - традиційне литовське блюдо. Кугель готується в духовці. Для цього найкраще підійде гусятница або емальований посуд для запікання. Нам знадобиться: Картопля - 2 кг; Молоко - 1 стакан; Свинячий бочок - 300 г; Велика цибулина - 2 шт .; Сіль, перець, спеції, зелень - за смаком. Починаємо готувати: Ріжемо бочок і цибулю великими кубиками. У великій сковороді обсмажуємо бекон до хрустких шкварок і перекладаємо його шумівкою на паперовий рушник. Так забереться весь зайвий жир. На жирі, що залишився обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Натираємо картоплю на дрібній тертці. Якщо є комбайн - прекрасно. Кращого помічника годі й шукати. Але наші бабусі комбайнів не мали, так що і звичайна терка буде вам на допомогу. Нагріти практично до кипіння молоко і вилити в картопляну масу. Якщо цього не зробити - картопля потаємні, а кугель вийде зеленим. Хоча, на його смак це ніяк не відіб'ється. Додати в картопляне тісто шкварки і цибулю, від душі посолити і поперчити. Тісто вийде дуже рідким - це не страшно. Не потрібно його зливати, цідити або додавати щось для загустіння. І навпаки, не можна додавати ніяких розпушувачів. Все і так вийде шалено смачно. Перелити тісто у форму, змащену маслом. Кришкою не накривати. Запікати при температурі 180 градусів не менше години до щільної рум'яної скоринки. Все залежить від товщини тесту. Подавати гарячим зі сметаною і з кетчупом. Зверху посипати нарізаним кропом, зеленою цибулькою. А ось спецій краще не додавати. Важливо! Молода картопля для цього рецепта не підійде. Вона не містить крохмалю і страва вийде схожим на рідку кашу. Кількість молока можна регулювати залежно від крахмалистости картоплі. Але це приходить з досвідом. Знаєте, що може бути смачніше Кугеля? Вчорашній Кугель, обсмажений на сковороді. Холодна запіканка чудово тримає форму. Її потрібно розрізати на невеликі шматочки і підсмажити на сильному вогні. Запіканку навіть можна брати з собою в похід або на риболовлю. Для розігріву знадобиться похідна сковорода. Вона, як і інші товари для полювання або риболовлі завжди є в арсеналі справжніх чоловіків. А блюдо виходить дійсно чоловічим - ситним і дуже смачним.